Mindre kejsartrollslända

Anax parthenope (Selys, 1839) D: Kleine Königslibelle Dk: Lille Kejserguldsmed FIN: Sormusukonkorento GB: Lesser Emperor N:

Hona, Ottenby, Öl 2011. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

Mindre kejsartrollslända förekommer i en mängd vattenmiljöer, möjligen med förkärlek för större vatten som sjöar, stora dammar och breda, långsamt rinnande vatten. Den tolererar även brackvatten. De flesta fynd i landet hittills bekräftar detta, då de flesta fynden gjorts i f d tegelbruksdammar, vattentäkter, skärgård och liknande miljöer nära havet, snarare än i mindre våtmarker inåt land.

Mindre kejsartrollslända har spridit sig stadigt norrut sedan 1990-talet. I Sverige gjordes de första fynden i Småland (och möjligen på Öland) i juli 2010. I några fall rörde det sig om patrullerande hanar och i några fall individer som fångats i Helgolandsfällan på Ottenby.

Rapporter på Artportalen till och med 2024-06-30. Observera att samtliga ej varit möjliga att validera.

Under 2011 gjordes ytterligare ett tiotal fynd i Skåne, Småland och på Öland. I Skåne har patrullerande hannar fortsatt att ses 2012 och under 2013-2015 sågs för första gången mer än en individ och båda könen på samma plats. Även parning observerades. Under 2013-2015 sågs den dock endast i Skåne och inte på någon annan plats i landet. Sedan 2019 har mindre kejsartrollslända ”exploderat” och setts i flera nya landskap och särskilt i sydöstra delen av landet. Idag (2024) är den lokalt tämligen allmän i ett band från sydvästra Skåne till norr om Stockholm.

I Finland gjordes första fyndet vid Kopparnäs i juli 2013 och i Danmark hittades larver på Bornholm 2016. Första fyndet i Norge gjordes i juli 2022.

Fenologi 2010–2021-09-03. Data från Artportalen.

Arten är bedömd som Livskraftig (LC) vid senaste bedömningen av de europeiska trollsländorna. Se bedömningen här.

Vill du bidra med mer information? Som om larvutveckling, artbestämning etc? Kontakta i så fall föreningen här.

Länkar
Samtliga observationer på Artportalen av arten.
Till flick- och jungfrusländorna.
Till de egentliga trollsländorna.
Till bubblarna.

KLICKA på en bild i galleriet nedan så kan du bläddra mellan samtliga och se dem i större format.