Vi söker fler till redaktionen!

Vinterflicksländor har setts ett tag nu och om en månad borde årets första övriga arter ses. Vem längtar inte efter det? Under tiden har arbetet med kommande medlemsblad startat, vi söker fortfarande fler som vill vara med i redaktionen. Vi undrar också över vad ni som är medlemmar vill ha med i bladet. Skriv gärna förslag och kommentarer här nedan, eller kontakta Magnus Billqvist!

Röd flickslända är en av de allra tidigaste arterna. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

Bokprojektet Närkes trollsländor söker bilder!

Närkes Insektsförening jobbar nu intensivt med att sammanställa boken om atlasinventeringen i Närke, som går in på sista fältsäsongen i år. Ambitionen är att bara ha foton på trollsländor tagna i landskapet men vi får frångå den princip i en del fall. Vi behöver därför din hjälp med foton på några arter. Dessa är myrflickslända hona, tvåfläckad trollslända hona, mindre glanstrollslända hona, gulfläckad glanstrollslända hona och vandrande ängstrollslända hona. Om du har foton på en eller flera av dessa skicka gärna då till per.karlsson.linderum@gmail.com.

Bred kärrtrollslända, hona, Närke 2018. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen

Månadens trollslända: sibirisk vinterflickslända

Mars är här och då har vi nått den månad då de allra första flicksländorna normalt rapporteras i Sverige. Dessa utgörs alltid av vinterflickslända men den betydligt ovanligare och nära släktingen sibirisk vinterflickslända skulle möjligen också kunna ses. I Sverige har den endast rapporterats tillfälligt, men visst skulle den kunna dyka upp igen! Se mer om månadens trollslända här.

Foto: Christer Bergendorff.

Ännu en akvarieslända

Vår månadstrollslända för februari utgjordes av flicksländan Ceriagrion cerinorubellum. Vi skrev då att ”Flera av arterna i släktet Ceriagrion tillhör de exotiska trollsländor som oftast hittas i Europa i akvarier, zoo-affärer och liknande. Dit har de kommit som larver eller ägg med importerade vattenväxter. Se mer om detta fenomen här.”

Som av en händelse fick vi ett mejl från Helsingborg om ytterligare en flickslända som hittats i ett akvarium 27/2. Bilderna visar att det återigen rör sig om en flickslända av släktet Ceriagrion. Tyvärr kommer vi inte heller denna gång längre, då art inte går att säkerställa utifrån bilderna.

Det vi kan säga är att åtminstone hälften av de svenska fynden består av Ceriagrion och att det fortsatt inte påträffats några exotiska, egentliga trollsländor. Samtliga åtta har med andra ord utgjorts av flicksländor.

Bilden visar en Ceriagrion i Bromma 2019.