BOKA IN 18 OCH/ELLER 19 JULI

Coronakrisen har gjort att vi tvingats ställa in eller skjuta fram samtliga aktiviteter. Det går dock att arrangera aktiviteter utomhus, förutsatt att man inte behöver resa mer än 1-2 timmar bort, håller avstånd och så vidare.

Vi planerar därför en särskild, koordinerad aktivitet på flera platser i landet under den helg då vårt sommarläger skulle ha skett. Boka in 18 och/eller 19 juli då detta kommer att ske och håll ett öga på vår hemsida, Facebook eller Instagram, där vi kommer att gå ut med mer detaljerad information med tider, samlingsplatser och så vidare.

Landskap där det redan är klart med aktiviteter 18- eller 19/7 är Blekinge, Bohuslän, Halland, Närke, Skåne, Småland, Uppland, Västergötland och Öland. VI SÖKER DIG som kan tänka dig att vara kontakt/ansvarig för en träff i något av de andra landskapen. Du behöver INTE vara expert på trollsländor, huvudsaken är att vi hittar personer som kan vara med en av dagarna, utgöra vår kontakt på plats, fylla i trollsländebingobrickor o dyl.

Nyfiken? Mejla föreningens ordförande Magnus.

Inställt läger men flera aktiviteter

Coronakrisen gör att vi tvingts ställa in eller skjuta fram samtliga aktiviteter. Det går dock att arrangera aktiviteter utomhus, förutsatt att man inte behöver resa mer än 1-2 timmar bort, håller avstånd och så vidare.

Vi planerar en särskild, koordinerad aktivitet på flera platser i landet under den helg då lägret skulle ha varit. Boka därför in 18 och/eller 19 juli då det kommer att ske exkursioner och håll ett öga på vår hemsida, Facebook och Instagram, där vi inom kort kommer att gå ut med mer detaljerad information med tider, samlingsplatser och så vidare.

Hjälp till i Närke!

Äntligen har trollsländorna börjat flyga. De senaste dagarna har det varit masskläckning av försommarens trollsländearter i Närke, speciellt fyrfläckad trollslända och flera arter flicksländor. Så nu är det dags för årets första inventeringsperiod (slutet av maj-juni) i atlasprojektet Närkes trollsländors sista år. Ut och hjälp till du också. Från och med mitten av nästa vecka så börjar inventeringen officiellt.
Bor du inom 1-2 timmar från Närke och vill hjälpa till med inventeringen hittar du mera information här.

Fyrfläckad trollslända. Foto: Stig Arne Karlsson.

Trollsländor och biologisk mångfald

I ett samarbete med flera aktörer presenteras studieplanen till Nordens trollsländor samt en föreläsning om Trollsländor – luftens juveler, där Linda Birkedal ger en introduktion till trollsländor och hur du känner igen dem. Hon ger en inblick i trollsländornas liv och av hur de påverkas av olika miljöförändringar. Läs mer här!

För att deltaga i mötet som sker via Zoom så klicka på länken nedan när det är dags (18/5 kl. 19.00) och följ instruktionerna. Går bra att ansluta både från dator, padda och telefon. Här är länken till mötet!

Guide till de vanligaste vårprimörerna

Under våren är allt som glimmar guld verkligen guldtrollslända. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

Istället för att presentera EN art som månadens trollslända visar vi sex av de vanligaste av de tidigaste arterna att börja flyga, i ett samarbete med Natursidan. Ser du en trollslända under perioden april till slutet av maj är det MYCKET stor sannolikhet att det är en av dessa sex arter. Det flyger alltså fler arter under maj än dessa sex, men de vi presenterar är så utbredda och vanliga att de formar majoriteten av alla individer som ses. Gå till guiden här!