Nya europeiska rödlistan är äntligen publicerad

Nu finns samtliga bedömningar från de senaste årens (2021-2023) arbete med en ny rödlista för Europas och EU:s trollsländor. En av de allra största skillnaderna jämfört med den föregående bedömningen (2010) är att arter knutna till näringsfattiga förhållanden går starkt tillbaka. Det är det främsta skälet till att Sverige gått från noll till tio hotade trollsländor (två EN, 7 VU). Dessutom tillkommer tio som är nära hotade (NT). Du hittar alla arters bedömningar här.

Karmindammen är nu Trollsländedammen

Den dagvattendamm i Trelleborg som sedan 2013 tilldragits sig uppmärksamhet på grund av ofta förekommande sällsynta trollsländor har sedan dess gått under olika namn. I trollsländeskådarkretsar har den sedan något år allmänt kallats för Karmindammen eftersom det är den plats i landet där karmintrollslända setts flest gånger. I torsdags (13/6) invigdes dammen officiellt av kommunen som gett den namnet Trollsländedammen. Läs mer om platsen här.

Besök Varberg i sommar!

Vi sprider detta från Anna Stenström i Naturskyddsföreningen i Varberg och hoppas det finns några här som vill ge sig ut och hjälpa till:

”Naturskyddsföreningen i Varberg har en atlasinventering av trollsländor i kommunen. I år är sista året och alla är välkomna att vara med. Man behöver inte boka en ruta. På kartan nedan kan ni se var vi främst behöver inventeringar. M= behöver inventeras i maj-juni, J= behöver inventeras i juli och A= behöver inventeras i augusti-september. Välkomna!

Och jag kan rekommendera alla att dra igång något liknande. Man kommer ut till massor av nya ställen och vi fick fantastisk hjälp av Trollsländeföreningen att dra igång.”

Kontaktuppgifter till Anna finns här.

Glöm inte anmäla dig till kursen!

Så här i sommartider är det enkelt att glömma bort sånt som att anmäla sig till kommande aktiviteter. Därför vill vi påminna om att inte glömma bort kursen nästa vecka. Vi vill understryka att vi som är ansvariga för denna kurs liksom nästa i juli har semester. Det innebär mindre eller ingen koll på vår jobbmejl så extra viktigt att ni anmäler er i god tid. Du hittar allt du behöver veta här.

Det kom ett mejl…

…från en mycket engagerad förskola som vill hjälpa trollsländor. Vi är rörda och givetvis applåderar vi detta och kommer på olika sätt att berätta mer framöver. 1135 kr har inkommit till vår förening via Fölungens trollsländeaffär, medel som är öronmärkta för att på något vis komma trollsländor till gagn. Stort tack till alla barnen!