Tundratrollslända Somatochlora sahlbergi (Trybom, 1889)
Landskapet Lappland är enormt stort men trots det har endast 25 arter rapporterats därifrån. Det beror förstås inte på storleken utan läget och det faktum att färre personer historiskt har letat trollsländor där. Någon art till kan säkerligen hittas, men å andra sidan hittar vi i Lappland flera arter som inte finns i de sydligare landskapen. Inte minst sådana med artepitet som tundra och fjäll, vilket också präglade två av våra tre nomineringar, som utöver tundratrollslända utgjordes av fjälltrollslända Somatochlora alpestris och gungflymosaikslända Aeshna subarctica.
Tundratrollslända finns som namnet antyder enbart allra längst upp i norra Sverige. Arten är mytomspunnen på grund av dess nyckfulla uppträdande vilket ihop med osäkra väderförhållanden och isolerade, svårtillgängliga förekomster gör att fler misslyckas än lyckas med att se den. Tundratrollslända är för trollsländeintresserade världen över därför något av en helig graal, en symbol för något närmast ouppnåeligt. Få om några arter kan stoltsera med detta och därför är det en självklar landskapstrollslända för Lappland.
Tundratrollsländan är anpassad till ett extremt klimat längst i norr och finns främst i områden med permafrost vid eller ovanför trädgränsen. I Sverige är den endast funnen på tre platser i den allra nordligaste delen av landet. Arten finns dock sannolikt på fler lokaler i nordligaste Sverige men det är okänt hur utbredd den är och hur långt söderut den går.
Vid varmt väder är vuxna tundratrollsländor mycket aktiva och skygga men vid lägre temperaturer kanske de inte ens flyger upp när de blir störda. De senare är mycket svåra att upptäcka. De vilar eller tar ofta nattkvist i ögonhöjd i fjällbjörk ett stycke från vattnet. Hanen patrullerar ute över öppet vatten, ofta långt från stranden.
Tundratrollslända förekommer i områden med väldigt lite mänsklig direktpåverkan och i miljöer som inte är ovanliga men ändå kan man befara att arten kan drabbas negativt framöver. Några av skälen till detta är klimatförändringar som i grunden kan påverka områden med permafrost samt ändrade konkurrensförhållanden när sydligare arter av trollsländor ökar sitt utbredningsområde norrut.
Mer information, fler bilder, utbredningskarta, flygtider med mera hittar du här.
Samtliga bilder märkta med fotograf OCH / Trollsländeföreningen är tillgängliga för media att använda så länge källa (Trollsländeföreningen) och om möjligt fotograf anges. Kontakta oss om mer högupplösta bilder krävs eller om en specifik bild eftersöks. Bilder märkta med enbart fotograf får INTE användas utan resp. fotografs medgivande.
– Urval och omröstning
– Blekinge: blåbandad jungfruslända Calopteryx splendens
– Bohuslän: citronfläckad kärrtrollslända Leucorrhinia pectoralis
– Dalarna: blå jungfruslända Calopteryx virgo
– Dalsland: bred kärrtrollslända Leucorrhinia caudalis
– Gotland: kilfläckslända Aeshna isoceles
– Gästrikland: fyrfläckad trollslända Libellula quadrimaculata
– Halland: sandflodtrollslända Gomphus vulgatissimus
– Hälsingland: kungstrollslända Cordulegaster boltonii
– Härjedalen: fjällmosaikslända Aeshna caerulea
– Jämtland: svart ängstrollslända Sympetrum danae
– Lappland: tundratrollslända Somatochlora sahlbergi
– Medelpad: griptångsflickslända Coenagrion armatum
– Norrbotten: grön flodtrollslända Ophiogomphus cecilia
– Närke: vassmosaikslända Aeshna serrata
– Skåne: blå kejsartrollslända Anax imperator
– Småland: större sjötrollslända Orthetrum cancellatum
– Södermanland: vinterflickslända Sympecma fusca
– Uppland: dvärgflickslända Nehalennia speciosa
– Värmland: nordisk kärrtrollslända Leucorrhinia rubicunda
– Västerbotten: metalltrollslända Somatochlora metallica
– Västergötland: blågrön mosaikslända Aeshna cyanea
– Västmanland: myrflickslända Coenagrion johanssoni
– Ångermanland: spjutflickslända Coenagrion hastulatum
– Öland: pudrad kärrtrollslända Leucorrhinia albifrons
– Östergötland: grön mosaikslända Aeshna viridis
– Bli faunaväktare!