Sånarps våtmark är anlagd 2010/2011 och omfattar två områden (se karta nedan). Den största ligger cirka 500 meter sydost om Lilla Beddinge teater och är drygt 2 ha stor. Den andra, betydligt mindre, är belägen direkt intill markägarens gård 150 meter nordost teatern och norr om huvudvägen. Vintern 2022/2023 genomgick våtmarken en större restaurering, utan att påverka artförekomsten nämnvärt.
Kommer ni med bil tänk på att parkera enligt anvisningar från markägaren. Enstaka bil kan köras på markvägen ända fram till våtmarksområdet. Parkera på sidan av området vid bänkarna, så att markvägen lämnas fri för jordbruksmaskiner. Kommer ni i flera bilar ska ni parkera på teaterns parkering vid ladan. Tänk på att det förekommer trafik med jordbruksmaskiner. Om man saknar bil kan man med fördel ta Skånetrafikens linje 184 som utgår från Trelleborg C. Resan tar cirka 45 min och går genom det vackra Söderslätt.
”Lilla” våtmarken. Foto: Lars Sundlöf.
Våtmarken är relativt ny som lokal för trollsländor och det var först 2022 som flera exemplar av den klarblåa mosaiksländan påträffades. 2023 har endast ett fynd gjorts. Möjligtvis har restaureringen påverkat resultatet. Andra noterbara arter som anträffats är mindre- och kraftig smaragdflickslända, mindre kustflickslända och gulfläckad ängstrollslända. I mitten av september 2022 gjordes ett fynd av brun kejsartrollslända.
Den ”stora” våtmarken är cirka 200 meter lång och det går alldeles utmärkt att gå runt. Glöm inte bort ytan som finns i mitten. Våtmarken är också en utmärkt lokal för rastande vadare.
Brun kejsartrollslända vid Sånarps våtmark i september 2022. Foto: Lars Sundlöf.
Sånarps våtmark en del av Tullstorpsåprojektet
Den till stora delar restaurerade Tullstorpsån eller Grönbybäcken, Grönalundsbiflödet, Jordbergaån, Tullstorpsbiflödet och Skateholmsån som de olika sträckorna även kallas, slingrar sig ner genom åkerlandskapet till mynningen på gränsen mellan Trelleborgs och Skurups kommuner efter att den sista biten gått samman med Vemmenhögsån.
Bredvid ligger de 39 nyanlagda eller restaurerade våtmarkerna med sina värdefulla funktioner som ett pärlband genom landskapet. Totalt har hittills ca. 10 km av ån restaurerats, ytterligare 5 km kommer att åtgärdas 2020.
Våtmarksområdet, dvs våtmarkerna och de restaurerade åsträckornas areal närmar sig projektmålet om 200 ha! (Se mer om Tullstorpsåprojektet här).
Text & foto Lars Sundlöf.