Torvgravar i olika igenväxningsfaser bildar här tillsammans med före detta grustag, betesmarker och skog en myriad av bra förutsättningar för en rik trollsländefauna.
Svarta hål utgörs av ett område med grunda, gamla grustag och flera kärr av olika typ i ett mestadels öppet eller halvöppet landskap. Samtliga våtmarker ligger längs eller intill grusvägen. I området förekommer kraftig smaragdflickslända (Lestes dryas), mindre smaragdflickslända (Lestes virens), citronfläckad kärrtrollslända (Leucorrhinia pectoralis) och – åtminstone för några år sedan – gulfläckad ängstrollslända (Sympetrum flaveolum). Mindre kustflickslända (Ischnura pumilio) varierar i antal mellan åren och kan vissa år nästan utebli. Leta efter den i det gamla grustaget (den öppna ytan väster om gården på flygbilden) eller i kärret vid gården. Den senare lokalen är känd som förstafyndsplatsen i landet för klarblå mosaikslända (Aeshna affinis) men miljön har sedan dess förändrats och arten är (ännu) inte sedd där igen.
Stensoffa utgörs av igenväxande torvgravar som kan vara svåra att nå ned till. De utgör klassisk mark med kända populationer av både grön mosaikslända (Aeshna viridis) och griptångsflickslända (Coenagrion armatum). Dessa har dock ej rapporterats under de senaste åren trots ökad trollsländeskådaraktivitet. Det finns två bestånd av vattenaloe i området som kan vara bra att känna till för de som vill leta efter grön mosaikslända eller håva efter larver av densamma. Det ena beståndet finns i västra kanten av den avlånga dammen och det andra i västnordvästhörnet av dammen längst i norr.
Men man behöver inte ge sig ned till vattnen för att hitta trollsländor. Gå från parkeringen vid Ekologiska stationen rakt norrut ut i ängsmarkerna och leta efter sol och lä. Gläntorna här är mycket bra för inte minst kilfläckslända (Aeshna isoceles), tidig mosaikslända (Brachytron pratense) och citronfläckad kärrtrollslända (Leucorrhinia pectoralis). I området har även arter som starrmosaikslända (Aeshna juncea), gulfläckad glanstrollslända (Somatochlora flavomaculata) och större ängstrollslända (Sympetrum striolatum) setts. Sandflodtrollslända (Gomphus vulgatissimus) har sina mest sydvästliga fyndplatser i landet i Vombsänkan, med fynd från flera platser i trakten, även vid Stensoffa, dit den rimligen då och då flyger från Kävlingeån.
Hitta dit
För att nå Svarta hål med bil kan man komma från flera olika håll. Utgå från till exempel Revingeby, där man från väg 958 tar in på grusvägen mittemot Byvägen. Första våtmarken på höger sida (efter en dryg km) är den som kallas ” kärret vid gården” ovan. Gå eller kör sedan runt i området för att utforska de andra våtmarkerna. Det gamla grustaget ligger ytterligare 750 meter längs vägen men kan vara enkelt att missa då det innehåller så lite vatten. Leta efter en sänka med flera små och grunda pölar som är omgärdade av elstängsel och/eller utmärkta med plastband för att hålla betesdjuren och pansarfordonen borta.
Till Stensoffa kör man från Lund igenom Södra Sandby, tar där av mot Torna Hällestad. I Tvedöra, innan Torna Hällestad, sväng av till vänster mot Silvåkra (denna väg kan vara avstängd under militärövningar). Titta efter skylt mot Ekologiska stationen, där det finns parkering. Från Lund kan man under åtminstone delar av året ta buss 161 hela vägen till Stensoffa.
/Magnus Billqvist
– Tillbaka till sidan med lokaltips.