Pressmeddelande från IUCN: Kritiska nedgångar i europeiska trollsländepopulationer lyfts fram i nya europeiska rödlistan

Fjorton år efter den första europeiska rödlistan över trollsländor har utrotningsrisken för trollsländor i Europa omvärderats med nya data och trendanalyser. Den uppdaterade rödlistan ger en omfattande översikt över bevarandestatusen för europeiska trollsländor, och erbjuder viktiga insikter och kunskaper för bevarandeplanering och prioriteringar.

Den iberiska flodtrollsländan Onychogomphus cazuma tillhör de allra mest hotade trollsländorna i Europa. Foto: Magnus Billqvist / Trollsländeföreningen.

Av de 146 bedömda arterna är 21 % för närvarande hotade av utrotning, vilket motsvarar en häpnadsväckande ökning med cirka 50 % sedan 2010. Dessutom har experter funnit att 12 % av dessa arter är nära hotade, vilket betyder att de är nära att kvalificera sig för eller sannolikt kommer att kvalificera sig för en hotad kategori inom en snar framtid.

Överlevnaden för europeiska trollsländor är nära kopplad till kvaliteten och tillgängligheten av sötvattensmiljöer. Klimatförändringar, föroreningar och dålig vattenförvaltning är bland de största hoten mot dessa djur, som har anpassat sig till mycket specifika miljöförhållanden för att slutföra sina livscykler. Till exempel leder ökat vattenuttag för jordbruksändamål och mer frekventa och intensiva torkperioder till förstörelse av livsmiljöer i hela Medelhavsområdet. Samtidigt drabbas arter som är beroende av näringsfattiga miljöer av övergödning. Det komplexa samspelet mellan dessa hot under det senaste decenniet har lett till betydande nedgångar för 29 % av alla europeiska trollsländor.

En mängd olika initiativ behövs för att motverka aktuella hot och nedåtgående trender. Författarna betonar vikten av uppföljning och regional samordning av forskningsinsatser för att fylla nuvarande kunskapsluckor. Återställande och bevarande av små vattendrag, särskilt i Medelhavsområdet, bör prioriteras, tillsammans med lämplig förvaltning av våtmarker. Både lokal planering och regionalpolitik spelar en avgörande roll i dessa ansträngningar.

Den uppdaterade regionala rödlistan kommer att kompletteras med en ytterligare publicering som fokuserar på att översätta informationen som samlats in genom rödlistan till bevarandeåtgärder på plats. ”Moving from Assessment to Planning for Threatened European Dragonflies” är utformad för att identifiera och prioritera nyckelåtgärder som behövs för ett effektivt bevarande under de kommande fem till tio åren.

Båda publikationerna är en del av det EU-finansierade projektet ”Providing Technical and Scientific Support in Measuring the Pulse of European Biodiversity Using the Red List Index”, där IUCN leder uppdateringen av över 9 500 rödlistebedömningar över flera artgrupper med det ultimata målet att utvärdera den europeiska biologiska mångfaldens välbefinnande.

Du hittar länkar till både rapporten och samtliga bedömda arter i Norden här.