En vacker, lättillgänglig och spännande myr med potential för mer.
Svartgölen ligger i sydvästra Östergötland väldigt nära gränsen till Småland i en trakt med gott om platser som åtminstone ytligt sett liknar varandra. Få av dessa verkar vara besökta om man utgår från rapporter på Artportalen. Det kan med andra ord finnas mycket att upptäcka i regionen.
Få personer har besökt platsen och rapporterat trollsländor och besöken har gjorts vid ungefär samma del av säsongen. Detta förklarar att enbart 18 arter trollsländor är registrerade från Svartgölen. Sammansättningen av dessa är dock mycket spännande och lovar mer. Vill du besöka en lättillgänglig myr med typiska arter med chans på att hitta fler nya trollsländor för platsen är detta lokalen för dig.
Arten som mest sticker ut är fjällmosaikslända (Aeshna caerulea) som är mycket sällsynt i Östergötland som utöver vid Svartgölen enbart är känd från den allra nordligaste delen av landskapet, det vill säga i den helt andra ändan. Arten är dock känd från flera platser i Småland så fyndet var ändå inte helt oväntat. Starrmosaikslända (A. juncea) finns också här och rimligen förekommer även gungflymosaikslända (A. subarctica).
Pudrad kärrtrollslända (Leucorrhinia albifrons) såväl som myrtrollslända (L. dubia) finns vid Svartgölen och säkert åtminstone även nordisk kärrtrollslända (L. rubicunda) tidigare på säsongen. Gulfläckad glanstrollslända (Somatochlora flavomaculata) var vid vårt besök ganska talrik, sida vid sida med metalltrollslända (S. metallica). Av övriga egentliga trollsländor finns exempelvis mindre sjötrollslända (Orthetrum coerulescens) och svart ängstrollslända (Sympetrum danae) här.
Då besök enbart gjorts under sommaren har ganska få flicksländor rapporterats: flera potentiella arter har då redan slutat flyga. Av de som ändå setts sticker inte minst myrflickslända (Coenagrion johanssoni) ut. Den kan här ses tillsammans med flera andra i släktet, som spjutflickslända (C. hastulatum). På tal om flicksländor så finns det i trakten minst en känd lokal för dvärgflickslända (Nehalennia speciosa) så höll ögonen öppna även för denna graciösa skönhet.
Vägbeskrivning
Se länken här för var lokalen ligger. Det finns gott om plats att parkera på ute vid vägen. Gå sedan genom terrängen österut mot gölen. Stövlar rekommenderas, och var som vanligt aktsam över gungfly.
På andra sidan vägen, alltså västerut, ligger Pukagölen, där det setts myrflickslända och därmed bör vara värd ett besök.
Observera att det finns fler platser med namnet Svartgölen i regionen.