Med näringsrika dammar med hav av vattenaloe och Emån rinnandes alldeles intill utgör denna lokal väl värd en omväg.
I området finns ett flertal reningsverksdammar och sådana lockar nästan alltid åtminstone de mer generalistiska trollsländorna. Det är säkert därför det rapporterats 21 arter här, trots ganska få besökare som registrerat trollsländor från området. Skälet till våra besök stavas vattenaloe (Stratiotes aloides) då Upplanda är den enda kända förekomsten av denna vattenväxt i Småland. Plantan är starkt förknippad med grön mosaikslända (Aeshna viridis), en art som i historisk tid inte observerats i landskapet.
Tyvärr har vi inte sett någon grön mosaikslända vid Upplanda men det är en notorisk svårsedd art, särskilt om det är en mindre population. Det kan med andra ord vara värt att särskilt kolla alla mosaiksländor som ses här. Att håva larver är ett bra sätt att påvisa förekomst men det är tyvärr svårt här på grund av branta dammkanter.
Vid flera av våra besök har vi sett en stor mängd flicksländor, utöver de vanligaste även många fina obsar av kraftig smaragdflickslända (Lestes dryas), vinterflickslända (Sympecma fusca) och månflickslända (Coenagrion lunulatum). Mindre rödögonflickslända (Erythromma viridulum) fann vi också, vilket då utgjorde en av de allra första fyndplatserna i Småland för arten. Eftersom det även finns gott om arter som båda lyrflicksländorna, pudrad smaragdflickslända (Lestes sponsa) och större rödögonflickslända (Erythromma najas) kan man få fina jämförelser mellan dessa arter.
Det har varit förhållandevis ont om egentliga trollsländor vid våra besök och inget spektakulärt, bara vanliga arter som blågrön mosaikslända (Aeshna cyanea), brun mosaikslända (A. grandis), metalltrollslända (Somatochlora metallica) och några av ängstrollsländorna (Sympetrum spp). Om det beror på tillfälligheter eller dålig vattenkvalitet, hög fisktäthet eller något annat kan vi bara spekulera kring. Oavsett innebär de oerhört täta bestånden av vattenaloe i dammarna att flera intressanta arter skulle kunna dyka upp här. Utöver redan nämnda gröna mosaikslända ses ofta kilfläckslända (Aeshna isoceles) och citronfläckad kärrtrollslända (Leucorrhinia pectoralis) i anslutning till aloe.
Emån passerar söder om området men är svår att komma åt just här. En del av trollsländorna som är knutna till vattendrag ”spiller” ändå över och därför ses båda jungfrusländorna (Calopteryx spp) och flodflickslända (Platycnemis pennipes) kring dammarna. Närheten till ån är rimligen också förklaringen till att utter fiskade i en av dammarna under ett av våra besök.
Hitta dit
Lokalen ligger alldeles sydost om Vetlanda. Se länk till karta här. Kör på väg 125 och ta av på en liten väg, möjligen är det skyltat ”Fågeltorn”. Följ vägen (ca 150 m) till tornet och parkera, där finns gott om plats.